среда, 19 ноември 2008

Темницата

Што е со тебе човече.
Тебе човече,
седнат во ќошот
не мрднуваш.
Се плашиш да се осмелиш
да и шепнеш на темницата.
Иако си сам со неа
иако и плачеш на рамо.
Но толку е густа,
те задушува,
ти влезе во душата,
го распара твоето срце,
ја избриша ,
сета твоја топлина.
Ти остана едно,
моли се,
моли се за тебе,
моли се за да бидеш спасен,
моли се за темницата,
да не ти остави печат,
во душата.

сабота, 19 јули 2008

петок, 18 април 2008

TИТО

Митот наш легендарен

Тито се вика.

Баба ми уште на ѕидот има

негова слика

Гордо со законот свој

на голи оток да беше жив

ќе ме пратеше тој

Комунистите негови

секогаш спремни

кој прв да му го пуши

во собите темни

Сега луѓево наши плачат

Го нема Тито

За жените нивни

јајцата да му ги квачат.

Митот наш Тито се вика

Сите имаме негова слика

Друштво почитувачи направија

на гробот венец му оставија.

За штафетата на младоста се тркаа

На убавите спомени на Тито дркаа

На одморите на море

се сеќаваат често .

На плажите полни со витки жени

како за зелник тесто.